Contractor: Bill Robinson
Structural Engineer: Santee Engineering
Photography: César Béjar Studio

Country Squire

Located in Piney Point Village, at the intersection of Memorial Drive and South Country Squire, this renovation project was a complete gut and re-imagination within the existing brick and caststone shell. This home for a family of four accommodates the activities of each individual, while creating a central gathering space connected to the outdoors. The project includes a small addition to the kitchen, allowing for a breakfast nook that reaches into the backyard.

Upon entry, the space opens to a double height groin vault with a steel and glass floating stair to the upper level. The entryway connects visually to the living room at the heart of the home, which opens to the pool and patio beyond. The home accommodates five bedrooms, with the two on the ground floor currently utilized as an exercise room and movie room. These specialized spaces, along with the office, family room, and mudroom, all allow for individual retreat.

Throughout the home, warm neutral tones complement white travertine and exposed roughsawn whiteoak beams. Natural light pours into the bathrooms by skylight, washing the walls of showers and spotlighting the freestanding tub in the primary bathroom. In the sitting room, the skylight punctuates the hall, visible from the foot of the stair.